This existing kitchen was outdated, dimly lit, and far less
than functional.  A separate pantry was poorly utilized,
and had just one small window overlooking the owners'
beautiful garden.

Almost thirty square feet of space was gained by
eliminating a rarely used servants’ stair, allowing a
significantly more efficient layout.  Cabinets extending to
the ceiling maximize storage, while a sense of
spaciousness is preserved through their balanced
composition, light maple finish, and by the placement of
glass doors at certain focal points.  The cabinets’ simple
Shaker design and the subway tile backsplash preserve
the traditional scale of the rooms.

Sustainably harvested bamboo flooring and a cheery
paint palette are employed throughout, conveying a
sense of unity to kitchen, pantry, and an adjacent rear
hallway.  Subtle but efficient recessed lighting brightens
the space, while a new, energy-efficient wood and glass
door expands the view and draws daylight deep into the
room.

As a final stroke—and in a move that the owners had
never imagined—the architect created a supplemental
prep area in the pantry where a band of three new
windows now provides a bright and cheery vantage
point whose view of the garden makes this the owners'
favorite spot in which to sip their morning coffee.


Awards & Press:

Finalist, Pittsburgh Post-Gazette 2008 Renovation
Inspiration Contest.

Kitchen Transformations:  Food & Function, Pittsburgh
Magazine, October 2012.
Highland Park Kitchen & Pantry Renovations
East wall of kitchen, in area gained by
removal of servants’ stair
.
Southeast corner of kitchen.
South wall of kitchen, with doorway to pantry
visible at right.
Kitchen island.
View through kitchen to rear hallway.
West wall of Pantry, with new windows overlooking garden.
Before Photos
Southeast corner of
kitchen, showing
doorway to existing
servants’ stair.
West wall of
kitchen.  Doorway
to pantry is at left.
East wall of kitchen.
West wall of
pantry.